HálóZsák fórumok > Pozitív/Negatív vélemények
Star Wars
Recsi:
Csak akkor még nem tudtuk... :)
Gorgonita:
Hát azért azok a hamis HS könyvek elég gyatrák voltak. ;D Az egyikben szerepelt egy nagyon buta rendőr, amiből rögtön arra gondoltam, hogy ezt a karaktert magyarok és nem amcsik írhatták. Egy másikban koppintották a Dűne „kuzinos” csattanóját. Volt bennük némi káromkodás is (sz*r, rohadt), ami akkoriban nem jellemezte a korabeli SW könyveket, azóta meg sci-fi káromkodások vannak bennük (shavit, karabast és társaik). És ez esetben is elmondhatjuk, hogy át lettünk verve.
Recsi:
Mondjuk én pont leszartam, hogy milyen kánon alá esik az adott mű. Elolvastam mindent, ami megjelent, mert örültem, hogy van valami. Számomra a hamis Han Solo sorozat is volt annyira kánon, mint a mostaniak, és faltam a folytatásokat. Lehet, hogy csak azért, mert nem a kánonos korban voltam a leginkább SW fan, hanem előtte, meg a prequel előtt. Aki később ismerkedik meg a dologgal, és készen kap egy EU rendszert a sok betűjével együtt, nyilván azt veszi origónak, és az alapján számítja a SW történelmet. 1979-ben láttam a Csillagok Háborúját, 1983-ban a Jedit, innen 1991-ig a Roburos Jedi Kristályon (Erőpróba) semmi nem jelent meg magyarul,
(viszont volt egy vázlatfüzetem, ahol gyűjtöttem beragasztva a SW képeket, ami máig megvan. Anyámék agyfaszt kaptak, hogy még a Nők Lapját is képes voltam szétvágni 1db MOKÉPes mozielőzetes képért :) Meg az milyen volt már, hogy a Zenebutikot kétszer néztük meg (asszem szombat délelőtt volt az ismétlés), mert Birodalom előzetese volt benne, és már Echo 3T8 delta támadással indultunk bringázni.)
azután viszont dőzsölhettünk, és elolvastam mindent, ami megjelent, akár kánon akár nem, borzalom, de még a Jedi Hatalmát is :(. Ahogy írtam alant: amíg szórakoztat, olvasom, csak kicsit más lett a dolog "hitelessége", hiszen kiderült, hogy mindez "meg sem történt".
Nem értek hozzá, de kezdem érteni, miért szörnyülködnek a szuperhősös rebootoktól a rajongók...
Gorgonita:
--- Idézetet írta: zajrus - 2018. Április 20., 21:46:55 ---
--- Idézetet írta: Gorgonita - 2018. Április 20., 20:04:18 ---
--- Idézetet írta: zajrus - 2018. Április 20., 19:57:11 ---
--- Idézetet írta: Farek - 2018. Április 20., 19:42:42 ---
--- Idézetet írta: Farek - 2018. Április 20., 18:55:24 ---Lucas meg azért bekaphatja. "Amit nem én írok, az nem számít!". De a lóvé azért nem büdös belőle, mi?
--- Idézet vége ---
Ja, és a jó karaktereket (Thrawn) átvesszük, a többi meg niem hivatalos? Elmentek ti a francba.
--- Idézet vége ---
Miért ne? Nem Thrawnnal volt probléma, hanem a körítéssel... karakterek, helyszínek, koncepciók, ötletek senki se mondta, hogy az egész EU szemétre való, de most úgy nézzen ki a kánon, hogy az xy könyvsorozat 3. kötetében a 54. oldal 3. bekezdésének utolsó két mondata kánon a többi nem :D
--- Idézet vége ---
Azért vannak ellentmondások mert Lucas nem törődött az EU-val. Azt mondta az íróknak, hogy 30 éve volt a Klónok háborúja, azután a prequelben minusz húszra változtatta. Új előéletet kreált Fettnek, klónmesterek és spaarti hengerek nélkül klónozott. Ezek után az EU ellentmondásait hibáztatni....
--- Idézet vége ---
Ööö... a kánon-rendszer 2000-ben jött létre a prequels által kiszórt anyagok már nem játszottak mire 2008-ban elértünk a Clone Warshoz... és az EU-nak önmagában is voltak ellentmondásai pl Hannak és Leiának konkrétan két független esküvője volt...
--- Idézet vége ---
Amelyből az egyik esküvő, egy olvasást tanulni segítő könyvben szerepelt, amit előszeretettel citálnak mint az EU szégyenfoltja, pedig ha valami akkor ez ( DV kesztyűje sorozat) tényleg alternatív volt. Egy gyerekeknek szánt képeskönyvsorozat, amit senki se kéne, hogy komolyan vegyen.
Azt hiszem ott beszélünk el egymás mellett, hogy Te azt írod, hogy anyagi szempontból így jártak jobban, ezért ez az eljárás volt logikus. Mi pedig arról írunk, hogy de igenis át lettünk vágva. A kettő nem zárja ki egymást.
Amit még fontosnak tartok kiemelni, hogy Zahn, Stackpole, Alston, Daley és Perry sikeres és/vagy díjazott sf írók voltak. Akik logikusan építgették tovább a galaxist. Persze miután ők ellőtték a puskaport, jöttek kevésbé jó ötletek és írók, de még ők is odafigyeltek egymás történeteire. Amit aztán a prequel semmibe vett (Kirepülés Tervestül, Thrawn eredetével, Mara Jede eredetével, Xizor karakterével együtt stb.)
Míg ezek az írók, írásban voltak jók (párbeszédek, karakterfejlődés, történetvezetés), addig a CW -t animációs szakemberek készítik, akik inkább animációban remekelnek. Azt tudják, hogy kell ugrabugráltatni Ashokát, Cadet és a többieket. Két különböző szórakoztatási forma, stílus és rajongói csoport. De azért ne az EU profi íróit állítsuk már be úgy, mintha csupa dilettáns lettek volna, akik össze-vissza írogattak valami hülyeségeket. Csupán azért mert a CW kánon, az EU meg -utólag – nem az.
zajrus:
--- Idézetet írta: Gorgonita - 2018. Április 20., 20:04:18 ---
--- Idézetet írta: zajrus - 2018. Április 20., 19:57:11 ---
--- Idézetet írta: Farek - 2018. Április 20., 19:42:42 ---
--- Idézetet írta: Farek - 2018. Április 20., 18:55:24 ---Lucas meg azért bekaphatja. "Amit nem én írok, az nem számít!". De a lóvé azért nem büdös belőle, mi?
--- Idézet vége ---
Ja, és a jó karaktereket (Thrawn) átvesszük, a többi meg niem hivatalos? Elmentek ti a francba.
--- Idézet vége ---
Miért ne? Nem Thrawnnal volt probléma, hanem a körítéssel... karakterek, helyszínek, koncepciók, ötletek senki se mondta, hogy az egész EU szemétre való, de most úgy nézzen ki a kánon, hogy az xy könyvsorozat 3. kötetében a 54. oldal 3. bekezdésének utolsó két mondata kánon a többi nem :D
--- Idézet vége ---
Azért vannak ellentmondások mert Lucas nem törődött az EU-val. Azt mondta az íróknak, hogy 30 éve volt a Klónok háborúja, azután a prequelben minusz húszra változtatta. Új előéletet kreált Fettnek, klónmesterek és spaarti hengerek nélkül klónozott. Ezek után az EU ellentmondásait hibáztatni....
--- Idézet vége ---
Ööö... a kánon-rendszer 2000-ben jött létre a prequels által kiszórt anyagok már nem játszottak mire 2008-ban elértünk a Clone Warshoz... és az EU-nak önmagában is voltak ellentmondásai pl Hannak és Leiának konkrétan két független esküvője volt...
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése