HálóZsák fórumok > a Zsák

Egy Kezdő Beíró Botladozásai

<< < (146/163) > >>

Micho:

--- Idézet ---csak azt, hogy nem vagyok biztos benne, hogy érdemes a képjavításra napokat áldozni.
--- Idézet vége ---
ezen szerintem Galen meg fog sértődni  

--- Idézet ---Az viszont nekem egy kicsit sok, hogy ha már digitális változat, akkor digitális minőséget akarunk.
--- Idézet vége ---

rendben.  nekünk viszont nem sok, és szerintem a HZs-n a jövőben is minden marad így a minőség terén... amit tudunk, megteszünk  

killjoy:
Hmmm... Most vagy félreérthetően fogalmaztam, vagy félreérthetően fogalmaztam  Én nem azt mondom, hogy egyáltalán ne javítsunk a képeken, ha lehet, csak azt, hogy nem vagyok biztos benne, hogy érdemes a képjavításra napokat áldozni. Nekem ez jött le újra elolvasva is az eredeti hozzászólásomból. És az, hogy attól, hogy valaki nem fejleszti tökéletességig a beírását, attól még lehet, hogy jó munkát végez, és érdemes befogadni.  Az viszont nekem egy kicsit sok, hogy ha már digitális változat, akkor digitális minőséget akarunk. Tsókolom! Akkor tessék a tökéletességért megkeresni a kiadót, hátha odaadják az eredeti nyomdába küldött anyagot  Amilyen a mai magyar képregényhelyzet, szerintem örülni kell minden olvasható képregénynek, nehogy már duzzogjak, mert nem élénk színű, tűéles képeket kapok.

Nitro:
Egyetértek a nagy többséggel Killjoy ellenében. Bocs, Killjoy.  
A felsoroltak mellett még azt tenném hozzá, hogy csak olyan szinten érdemes a képminőséggel, illetve retusálással foglalkozni, amennyire az embernek kedve van hozzá. Ha már csak nyűglődés, és elege van belőle, akkor inkább ne menjen olyan mélységig, mert az egész egy hobbi, és az csak addig jó, míg az ember szereti csinálni.  

Szerk: Ja és még valami: Ha megvan pontosan ugyanaz a font, mint az eredeti, akkor még véletlenül sem jó ugyanabban a méretben használni, mivel a külföldi képregényekben eléggé ritkán vannak ékezetek, és emiatt kisebb sorközöket tudnak használni. Szóval annál egy picivel kisebb méretű betűvel érdemes.  

talgaby:
Nos, én mint egyeltalán-nem-beíró () is leírnám a véleményemet:

Nem tudok a képminőségről igazat adni killjoynak. Én, ha digitális képregényt olvasok, akkor azt szeretném, hogy digitális is legyen a minősége. Élénk színek, zajmentes kép (izé, bocs Zaj... ). Nem fogok a plafonra mászni, ha nem olyan, és remekül élvezem ugyan attól még a képregényt (olvastam már olyan honosított képregényt is, hogy fehér még véletlenül se volt benne, és olyan szemcsés, hogy alig lehetett látni, de a története még jó volt...kicsit fanyalogtam, de ez vannn...), de ha már ott van a csodás PhotoShop és tsai, meg egy beíró, aki tudja kezelni, akkor legalább megpróbálhatja kicsit kipofozni azt a képet, mielőtt beírja. És hamegteszi, akkor csak még nagyobb elismeréssel tartozom az irányába. Ugyanilyen a honosított borítók kérdése. Ha nincs, nem fanyalgok, de ha van, akkor annak elképzelhetetlenül örülök, mert tudom, hogy aki csinálta, az órákat töltött azzal, hogy valóban "megadja a módját" az adott képregény honosításának. És ezek csupa olyan dolgok, amikről tényleg híres a HálóZsák, és remélem, hogy így is marad a jövőben is. Igen, emiatt egyértelmű, hogy követelményeket kell támasztani az újakkal szemben, de azok nem elérhetetlenül nagyok (én is bekerültem, tehát tényleg nem lehetnek szörnyűek ).

És horjb-nek meg annyit, hogy csak így tovább, kis gyakorlás, kis kitartás, és akár bővülhet a stáb egy újabb beíróval is (én remélem ). Úgyis elég nagy a hiány belőlük.

Gabe:
Akkor én mint kezdő HZs-s leírom a tapasztalataimat ( nem mintha bárkit is érdekelne   ):

- Engem a honosításra egy rendkívül hülye dolog vitt rá, ez pedig az volt hogy vannak (voltak) olyan címek, amik talán soha nem kerülnek sorra. Mível ez az én szempontomból eléggé rossz, ugyanis nem tudok angolul, olyan szinten, hogy normálisan elolvassak egy képregényt. Ezért arra gondoltam, hogy feladok egy hirdetést a K.N megfelelő topikjában. talgaby gyorsan jelentkezett is. Egyelőre csak azt tudtam, hogy szerzek a dc-ről egy totál ismeretlen képregényt, ami biztosan nem hiányzik senkinek... (nos ezzel eléggé tévedtem. Robert Jordan's New Spring... de ez egy másik történet   ) Akkor csak azt tudtam, hogy ha lesz fordítás beírom és kész. Mivel nem akartam a dolgokba felkészületlenül belevágni, ezért innen onnan összeszedtem tutorialokat, meg fontokat (most közel ezer van). Az hogy hová kerül ki, még nem foglalkoztatott. Mivel valamennyire ismertem a PS-t, meg némi tapasztalatom is volt, viszonylag gyorsan a végére értem. És akkor jött  nagy kérdés: Hová kerüljön ki? Azt tudtam, hogy a K.N-re nem. Indok: túl nagy, elveszne ott, azt meg nem akartam. Felmerült bennem a Comixart, meg a Newgen. Ezt talgabyval is megosztottam, de ő azt javasolta, hogy akkor próbáljunk szerencsét a HálóZsákon. Nekem mindegy volt (oké, ne üssetek, ne... áá..   ) mert az oldalakat nemigen ismertem még, ugyanis jó ha egy hónapja bukkantam rá az undergroundra, úgyanis marha jól el van dugva.  Abban voltam csak biztos hogy a K.N-re semmiképpen.
Tehát fogtam a kész anyagot, regisztrálva már voltam fórumra, noha az oldalt nem ismertem, csak a hihetetlen választékot láttam, meg azt hogy ide későbbiek folyamán kikerülhetnek azok a képregények, amiről fentebb írtam. Csak sikerüljön átugrani a lécet. Őszintén szólva nem tudtam akkor még azt sem, hogy a Hzs-n a legjobb a minőség, mert nem tudtam mindenfelé szétnézni. Ja igen: a tombraider.hu-nak köszönhetően sikerült végig szörföznöm a honosító oldalon amiért köszönet, plusz a képregényeikért is   . Szóval a kezdőoldalon megnéztem a taglistát, amiről találomra kiválasztottam egy nevet, aki nem más volt mint Troll. Írtam neki privit, bár nem számítottam válaszra. Túl simán ment volna. Ennek ellenére gyorsan jött is a válasz, méghozzá egy MSN címmel    na mondom tuti leégetem magam, mert élőben kéne megvédeni a képregényt, meg a fordítást, ami nehéz lett volna, ugyanis nem ismertem a szakszavakat sem, sőt a gáz, hogy néha könnyen felkapom a vizet, és ha cikizés lett volna a dologból (mármint rosszindulatú) akkor... szóval értitek     . De legnagyobb meglepetésemre amikor először összejöttünk, Micho, Troll, meg én (akkor még nem tudtam hogy ők igencsak ismertek a honosítói körökben, sőt... , szóval igencsak nagy megtiszteltetésben volt részem, hogy szakavatott kezek elemezték ki a munkánkat. Na mire a végére érek kék-zöld leszek   ) teljesen szívélyesen fogadtak, és nagyon is pozítiv kritikával illették. Szerencsére sok változtatást nem kértek, sőt mivel akkor még olyasmit kelettvolna csinálni, amit nem tudtam, ezért Troll elvégezte az utolsó simítást, sőt a Borítót is megcsinálta. Egyébként szó sincs olyan magas lécről, mert nem magától kell kitalálnia senkiek a dolgokat, mert itt türelmesen el van magyarázva minden. Egyetlen dolog van, az pedig egy olyan minta ami már kiéértékelhető. Teljesen korrekten elmagyarázzák hogy mit kell csinálni, ha ennek ellenére sem megy, de látszik hogy a delikvensnek megfelelő a hozzáállása, és nem fog 2 képregény után lelépni, akkor maximális segítséget kap. Ez nemcsak tanácsokban merül ki, hanem videókkal, "szerszámokkal" képekkel, ftp.. stb. Ennél több meg nem is kellhet már, mert amit csak lehet virtuális térben adni, az meg is van. Következő fokozat az lenne ha a gép mellett ülve magyarázzná és mutatná valaki azt hogy mi a teendő   .

Azt hiszem ez a titka annak, hogy nem lép le senki. Meg a kialakult rajongótábor, akik biztosítják a lehető legjobb fogadtatást. Ők észreveszik ha van törődve azzal a képregénnyel, meghálálják, sőt sokszor még segítenek is nekünk ha tudnak. Azthiszem ezért nem adnék le a mínőségből, mert mindezektől hosszútávon megfosztanám magam. És amúgyis szeretek a képpekkel foglalkozni, nem baj ha nem 10perc/oldal alatt van kész. Az is igaz, hogy gyakran szorulok még segítségre, de ezt mindig megkapom. És nemutolsó sorban szeretném a lehető legjobbat kihozni a képregényből, ugyanis hiánypótlást végzünk, de ez nem azt jelenti, hogy ha nincs ló jó a szamár is... ezért törekszem a lehető legjobb minőséget kihozni mindenből. Az hogy mennyire sikerül már más kérdés. Az újoncoknak üzenem, hogy maximum az 5. képregényre már lehet akkora rutint szerezni, amivel (borítót leszámítva) könnyedén hozható a legendás HZs minőség. Szóval nem kell félni, csak első lépésben egy kiértékelhető anyagot kell hozzni. Utána már úgyis egyénre szabva jönnek a lépések, de nincs mitől félni, mert minden segítséget megkap. És ami még dob a dolgon, az az, hogy nem kell sokat várnia semmire, ahogy van ideje a dolgoktra csinálhatja is. Annyi energiát fektet bele, amennyit szeretne, mert itt nem futószalagon készülne a cuccok. Na persze, a kialakult közösség, meg rajongótábor arra sarkallja az embert, hogy a lehető legtöbbet nyújtsa.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

[*] Előző oldal

Teljes verzió megtekintése