HálóZsák fórumok > a Zsák
Egy Kezdő Beíró Botladozásai
talgaby:
Azért *ennyire* hevesen nem kellene egyetérteni. Az önkritikáról meg annyit, hogy ne tudd meg, miket tudok mondani saját magamról.
Gabe:
--- Idézet ---...én csak egy fordító vagyok, aki szeret mindenbe beledumálni...
--- Idézet vége ---
Egy kis önkritika sosem jön rosszul, amúgy pedig helyes meglátás
RowDragon:
A betűt köszi, megvan, tudom ajánlani, cserébe, hogy írd be a dafont.com-on a keresőbe a starwarst, (nemcsak neked) mert arra kidob egy rakás fontot, és a borítósak közül is van ékezetes. Nekem jobban tetszik amit használtam, de most látom, hogy amit felhasználtam az egy korábbi verzió. Hamarost lecserélem. meg rakok fel pár oldalt a képregény végéről, ahol kicsit már jobban belejöttem az igazításba és a betűk méretével és a fogalmazással való játszadozásba. Azt még az angol verzióban kiszúrtam, hogy nem baj az (vagy nem törődnek vele), hogy akár egy kettős buborékban látványosan kétféle szövegméret van, akár 1-2 pontnyi eltérés is. És akkor nem egy felkiáltásra gondolok, hanem általános beszédre. Tetszik, hogy a hangsúlyok "bold"-ítva vannak. Hamarost felfrissítem a képeket.
Sepi:
Valamint itt van egy Star Wars betűtípus, amit esetleg használhatsz a borítónál. Egyetlen kis hibája, hogy az ékezetes betűk nincsenek benne, de azt egy kisebb szerkesztővel el lehet készíteni.
talgaby:
Hm, akkor inkább egy szerencsés kezdő esete forog itten fenn...
Mondjuk jó volna tudni, mit használsz. Másodsorban jó volna, ha egy beíró is eljönne errefelé, én csak egy fordító vagyok, aki szeret mindenbe beledumálni.
Zajszint csökkentésére mindenkinek megvan a maga kedvenc eszköze. Van egy csomó PhotoShop plugin, ami ezzel foglalkozik (NoiseNinja jut eszembe, de van még több is), de akár egy sima szelektív vagy Gauss életlenítés is megteheti a magáét, csak kísérletezgetni kell a jó beállításokkal. A színeket is lehet sokféleképpen élinkíteni, itt akár az egyik "legbarbárabb" módszer, a fényerő csökkentése/kontraszt növelése kombó is bejöhet.
Tördelés: No, ez kemény dió. A négyzetes szövegdobozoknál vhogy úgy kell belőni a söveget, hogy lehetőleg egyforma méretű legyen az összes sor, legfeljebb az első és az utolsó egy kicsit rövidebb. Ha a sorok átlagos hossza kisebb, mint a keret szélessége, az nem baj. Az elválasztás és az esetleges szövegátfogalmazás sokat segíthet (ez utóbbi egyébként általános tipp minden szövegre). Van, aki ezt úgy csinálja, hogy a szöveg beírásánál nem csak odakattint, hanem a szövegdoboz köré egy keretet húz, és abba írja a szöveget. Ez már ízlés dolga. A sima szövegbubiknál valóban a bubi alkjára kell optimalizálni a tördelést, ezt remekül látod. A gond - jópár honosítást elolvasva - a kicsi bubiknál lehet, erre remek példát írt lentebb killjoy kollega. Azokat piszok nehéz igazán jól belőni.
És végül: a szövegelhelyezés. A középre zártság jó tipp volt. amit viszont még mindenféleképp ellenőrizned kell a szövegnél, mielőtt befejezettnek nyilvánítod, az az, hogy függőlegesen is középen legyen. Vmelyik bubinál az alsó fél teljesen üres. Az ne zavarjon, ha kevés szöveg jut egy bubiba, vagy fogalmazd át bővebbre (bár ez nem mindig jó ötlet), vagy egyszerűen rakd középre, de arányosan középre. Egy kis fehérség elosztva nem olyan bántó, mint egyetlen, nagyobb folt.
Hm, nos, kb. eddig terjed összes beírói tudományom. Innentől tényleg vki olyasvki kellene, aki valóban ért is hozzá.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése