HálóZsák fórumok > a Zsák
A rovatokról
grey gargoyle:
Főképp azt a grizlis dolgot, ami elsőre nekem sem szúrt szemet.
holloo:
Válaszolgatás előtt, helyesírási hibák:
- első bekezdés Stryfe hiányzik a t
- Csillagtörőnél harcos elírva
Első olvasásnál találtam többet is, de most már csak ezek mutatkoztak meg, biztosan késő van már...
--- Idézetet írta: talgaby - 2010. December 09., 22:28:32 ---Ezt viszont tényleg jó lenne máshol is jelezni. Évekkel ezelőtt Copycatként maradva szerepelt honosításban.
--- Idézet vége ---
Én is valahol olvastam, talán pont a táron. De lehet, hogy egy régebbi képregényben. Én mindenesetre a Másolót fogom használni, de ha tudtok jobbat mondjátok. Ha megfelel akkor legyen ez a hivatalos.
--- Idézet ---Graymalkin = Graylak. Ez az X-kúria címe. Vagy időközben karakter is lett? Akkor is fura, mert családnevet és utcanevet (hacsak nem sorszám) egyáltalán nem szabadna fordítani.
--- Idézet vége ---
Karakter is, Családi név is, és utcanév is. De itt sokszor Greymalkinnak is írják, ez egyértelmű utalás a Grey névre (és ez a fajta elírás nem olyan szokatlan a sorozatban, Externals - Xternals, Krule -Crule stb). És ez a valószínűbb, mert Kábel a bázisán mindent (robotok, járművek stb) volt X tagokról nevez el.
--- Idézet ---Exodus magyar neve Száműzött
--- Idézet vége ---
--- Idézet ---Biztos? Én az AoA-ban Exodusra emlékszem, és hiba is lenne magyarosabbra átírni. Ez a bibliai kifejezés valós a magyar nyelvben.
--- Idézet vége ---
http://www.freeweb.hu/nitro1/gallery/kepregeny/X-Men%28vol2%29/X-Men%28vol2%29043/X-Men_43_02-03_m.jpg
Nitro utólagos engedélyével
--- Idézet ---Örökkévalók itt lehagytad az eredeti nevet, így csak tippelni tudok. Ha az Externals-okra gondoltál, ők a Kívülállók, az Örökkévalók Olimpia lakói.
--- Idézet vége ---
--- Idézet ---Ezt viszont illett volna észrevennem.
--- Idézet vége ---
--- Idézetet írta: Ben Reilly - 2010. December 09., 22:41:31 ---Örökkévalók: Nem az Externals volt a leírásban hanem az Eternals.
--- Idézet vége ---
Közben én is gyorsan utánanéztem. A kettőt egybemostad (ill. helyesebben a leírás, amiből csináltad), először jönnek a Kívülállók (Hadigép környékén) aztán később valóban az Örökkévalók jönnek. De nem ugyanaz a két csapat.
--- Idézet ---Ez sajna nem olyan könnyű, viszont azt elsimerem, eszembe juthatott volna, hogy megkérdezzem nitrót és téged, mielőtt rábólintok a kirakására. A magyar nevek közt eligazodni amúgy nem könnyű, pláne nem A kategóriás karakterek esetén, sokuknak van két-három fordítása. Kéne már valami normális gyűjtemény, de az adattár se megbízható benne (vagy szimplán hiányos), a régi adattárnál meg sok név csak tippelt tükörfordítás volt, amíg nem érkezik valami más megoldás. Bár így is vannak ott használható ötletek.
--- Idézet vége ---
Ezért is lenne jó egy egységeset létrehozni szép lassan, mint mondtam jó ötletnek tartom ezt a "rovatosdit". A honosítói munkát is nagyon megkönnyítené, ha lenne egy konkrét névlista az eddig honosított karakterekről. És nem tükörfordítás, meg hasra ütés szinten, hanem tényleg a honosításokban előforduló "aktív" nevekkel.
--- Idézetet írta: Ben Reilly - 2010. December 09., 22:41:31 ---A nevekkel kapcsolatban felhozott (amúgy teljesen jogos) problémádra azt hiszem már válaszoltam.
--- Idézet vége ---
Ezért is szeretnélek megkérni rá, hogy az általam jelzett hibákat javítsd a leírásban, hogy valahol elkezdjük az egységesítést. ;)
Ben Reilly:
--- Idézetet írta: holloo - 2010. December 09., 22:04:53 ---ez a leírás csak annyira jött be, mint egy jó alapos tökön rúgás.
--- Idézet vége ---
Abban profi vagyok. :)
--- Idézetet írta: holloo - 2010. December 09., 22:04:53 ---:
Ben, mi alapján választod ki, hogy melyik csapatot mutatod be.
--- Idézet vége ---
Eszem ágában sem lett volna írni róluk ha nem kérik.
--- Idézetet írta: holloo - 2010. December 09., 22:04:53 ---De ha már megtörtént, akkor legalább nézz utána, hogy kit (mit) hogy hívnak.
--- Idézet vége ---
Ha lenne egy egységes, mindenki által elfogadott és tiszteletben tartott névlista akkor használnám. Az Adattárat meg hiába veszem figyelembe amikor mások nem.
--- Idézetet írta: holloo - 2010. December 09., 22:04:53 ---És itt jegyezném meg, hogy az jó ötlet, hogy az eredeti neveket zárójelezed, mert néhol elfelejtetted és bezony ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta az eredeti név nélkül
--- Idézet vége ---
Nem felejtem el odaírni a magyar nevet, hanem sokszor nem is tudom. Lásd az okot egy pár sorral fentebb.
--- Idézetet írta: holloo - 2010. December 09., 22:04:53 ---- Illetve azt sem értem mi alapján osztottad be így a csapatfelállásokat (kettőnél több volt), de végeredményben mindegy ez már csak szőrszálhasogatás lenne...
--- Idézet vége ---
Pár dolog áldozatául esett a szent inkvizíciónak. Spoiler gyanús dolgokat ki kellett hagynom. Nekem mint dokumentáció készítőnek ez a legnehezebb. Hiába írnék én valamiről, ha figyelnem kell arra, hogy ezzel folyamatban lévő honosítások és honosítók érdekeit ne sértsem. Emiatt nem írtam bővebben a Küklopsz által újra összehívott csapatról sem.
A nevekkel kapcsolatban felhozott (amúgy teljesen jogos) problémádra azt hiszem már válaszoltam.
Örökkévalók: Nem az Externals volt a leírásban hanem az Eternals.
talgaby:
Nem szabadna lennie benne, Én is átfutottam az egészen.
--- Idézet ---Copycat egyelőre Másoló néven elérhető
--- Idézet vége ---
Ezt viszont tényleg jó lenne máshol is jelezni. Évekkel ezelőtt Copycatként maradva szerepelt honosításban.
--- Idézet ---Graymalkin = Graylak
--- Idézet vége ---
Ez az X-kúria címe. Vagy időközben karakter is lett? Akkor is fura, mert családnevet és utcanevet (hacsak nem sorszám) egyáltalán nem szabadna fordítani.
--- Idézet ---Exodus magyar neve Száműzött
--- Idézet vége ---
Biztos? Én az AoA-ban Exodusra emlékszem, és hiba is lenne magyarosabbra átírni. Ez a bibliai kifejezés valós a magyar nyelvben.
--- Idézet ---Örökkévalók itt lehagytad az eredeti nevet, így csak tippelni tudok. Ha az Externals-okra gondoltál, ők a Kívülállók, az Örökkévalók Olimpia lakói.
--- Idézet vége ---
Ezt viszont illett volna észrevennem.
--- Idézet ---Ben, mi alapján választod ki, hogy melyik csapatot mutatod be.
--- Idézet vége ---
Körbekérdezett, mi kellene, erre jöttek tippek.
--- Idézet ---biztos vagyok benne, hogy talgaby sem örült volna, ha az Xtrém csapatot mutatod be hasonlóképp...
--- Idézet vége ---
Ott egyáltalán nem, a Kahn-sztorit letudtuk, utána nincs igazából semmi nagy meglepetés, a sorozat utolsó háromötöde teljes egészében színtiszta társadalomrajz a Marvel világában. Maximum egy spoiler van az egészben, a főellenség jobbkezének valódi kiléte. Ami jobban zavarna, az inkább az X-Men v2.
--- Idézet ---De ha már megtörtént, akkor legalább nézz utána, hogy kit (mit) hogy hívnak.
--- Idézet vége ---
Ez sajna nem olyan könnyű, viszont azt elsimerem, eszembe juthatott volna, hogy megkérdezzem nitrót és téged, mielőtt rábólintok a kirakására. A magyar nevek közt eligazodni amúgy nem könnyű, pláne nem A kategóriás karakterek esetén, sokuknak van két-három fordítása. Kéne már valami normális gyűjtemény, de az adattár se megbízható benne (vagy szimplán hiányos), a régi adattárnál meg sok név csak tippelt tükörfordítás volt, amíg nem érkezik valami más megoldás. Bár így is vannak ott használható ötletek.
zozi56:
--- Idézetet írta: holloo - 2010. December 09., 22:04:53 ----A helyesírási hibákat iinkább kihagyom, csak a tartalmiakra koncentrálok...
--- Idézet vége ---
Pedig ellenőriztem. Ha nem nagy fáradság, beírod, mit találtál?
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése