Megpróbálom imigyen megfogalmazni:
Amikor nem használsz semmiféle központozó írásjelet és nem taglalod a mondataidat eléggé kuszák lesznek de annyira hogy a szavak összefolyása miatt egyszerűen képtelenség lesz belőlük kibogozni pontosan mit is akarsz írni pláne egy olyan nyelv esetén mint a magyar ahol egyes szókapcsolatokat teljesen más is lehet értelmezni attól függően hol választjuk el őket vesszőkkel pontokkal.
A fentebbi még egy kifejezetten értelmes szöveg az elválasztó központok nélkül, de fogadok, hogy így is nehéz elolvasni elsőre. Nekem könnyű, mert tudom, mi járt a fejemben, amikor írtam, s ezért nem tűnik fel neked se, mert amikor írod, számodra van értelme. Viszont az ok, ami miatt még régen kidolgozták, hogy ennyire szuszakolják egészen 18 (vagy 19, függően, hogy évvesztes vagy-e... ha egyáltalán létezik ez még) éves korodik a nyelvtant, az az, hogy a gondolataink kifejezésére a leginkább a beszélt vagy írott nyelvet használjuk, viszont ez csak egy közvetítőelem, ami próbálja a te gondolataidat átadni mások fejébe. És ahogy sok közvetítőelem, ez se tökéletes, a magyar meg eleve egy rohadt bonyolult és szemét nyelv. Farek nem szívatni akar, én se, a többiek se. Egész egyszerűen ha nem próbálod meg különálló mondatokra, tagmondatokra bontani a mondanivalódat, nem fogjuk tudni megérteni, aminek az lesz a vége, hogy itt is azt fogod érezni, hogy amint azt nem olyan régen fogalmaztad, "elküldenek a picsába".
Számomra meg igazság szerint pláne nehéz, mert hiába vagyok 25, számomra kimaradt és ki is fog maradni a chatelősdi, így nem értem egyszerűen az ilyesfajta, sms-szerű rövidítéseket, mert igen, én még ott is kis- és nagybetűket, vesszőket és írásjeleket használok, mert csak így értem meg az írott nyelvet. És bár megedződtem már pár érdekes nyelvtant használó fórumozón, de nekem is gond néha megérteni teljes egészében az üzeneteidet.
Bár konkrétan ez a kérdésekkel teli már értelmezhető. Próbálj meg így, tőmondatokban írni, és nagyon gyorsan meg fog szűnni, hogy felrójuk az értelmezhetetlenséget a számodra, és végre te is nyugodtan fórumozhatsz, beszélgethetsz, mint mindenki más ebben a kis közösségben.