Skacok, nemrégiben olvastam egy cikket a magyar képregény eladásról, a magyar helyzetről. Ugye ezzel kapcsolatban nem kell senkit beavatnom,hogy a jelenlegi helyzet sajnos nem túl jó magyar képregénykiadás terén.
A képes már nem jelentet meg DC-s képregényeket, egyedül még a Kingpin tartja magát. Nemsoká jönnek egy Daredevil tpb-vel , és ugye kiadtak sok Bosszú Angyalai történetet stb. Ez elgondolkoztatott, mert a polcomon ott figyel jó pár angol nyelvű tbp a DC-től, Marveltől és pár indie kiadótól is. Persze vannak magyar nyelvű köteteim is, de most már több angol nyelvű kötetem van.
Képregényrajongónak tartom magam, bár csak 4 éve kezdődött a rajongás, de azóta rengeteg minden elolvastam már és amennyire a pénzem engedi, sok képregényt meg is vásárolok. Szeretném támogatni az itthoni kiadókat is, de csak azért mert valamit kiadnak magyarul itthon, és mert képregény még nem biztos hogy megveszem. Mert más érdekel, vagy mert nincs olyan sok lóvém, hogy mindent megtudjak venni. Vagy éppen csak máshoz van kedvem és inkább azt veszem meg. Például tegnap megrendeltem Francesco-Francavilla The Black Beetle című történetét, mert bookdepon le volt értékelve és egy 150 oldalas HC 3200 forintért rablás. Valamilyen szinten viszont bűntudatom van emiatt, hiszen ebből a pénzből inkább támogathatnám az itthoni kiadókat is.
Pontos számokat nem tudok, azzal kapcsolatban, hogy hány képregényolvasó van itthon Magyarországon, de tuti több min amennyi meg is vásárolja a magyarul kiadott képregényeket.
Nektek mi a véleményetek erről? Mennyi pénzt költetek magyar illetve eredeti nyelvű kötetekre?
És megvesztek e olyan köteteket magyarul aminek esetleg nem vagytok rajongója, de megveszitek csak azért mert gyűjtitek a magyar megjelenéseket vagy csak támogatni akarjátok a magyar kiadást.