2004. május elsején, Európai Uniós csatlakozásunk napján a GySEV ingyen vonatoztatta ki az utasokat Győrből Bécsbe. Az akciót sem a MÁV, sem a GySEV nem hirdette meg sehol, nekem egy, akkor még a MÁV-nál dolgozó haverom szólt róla, és felvetette, hogy kiránduljunk már egy kicsit, Bécs amúgy is szép hely. Felkerekedtünk, Győrig nem is volt baj.
Na de onnan!
Már az gyanús volt, hogy csak a menetrend szerinti Bzmotokat indítják, dehát ennyi baj legyen, jön a csóringer magyar kattogós vonattal az Euba. Rengetegen voltunk a vonaton, mindenki merev vigyázállásban, és ha jól tévedek, még a csomagtartókon is ült néhány bátor kolléga. Hegyeshalomnál körülbelül 17 másodperc alatt megvolt az útlevél-ellenőrzés: kijött a magyar és az osztrák kolléga a peronra, végignéztek a vonaton, majd intettek, hogy mehet tovább. Haverom ekkor jegyezte meg, hogy 56 ehez képest hétvégi kirándulás lehetett.
Én csak azokat a - jogosan - felháborodott utasokat sajnáltam, akik miattunk már nem fértek fel a menetrend szerinti járatokra.