Ilyenkor jut eszembe, hogy a Wayback Machine minket is archivált anno.
Mivel nem ismersz, keildavid, ezért bemutatkozom: Schmatzy vagyok, a hajdani ComiX Art 1.5, 2.0, és Standalone webmestere (bár ezt a nagyképűséget lehet, hogy zozi leveri majd rajtam).
Se a ComiX Art 1.0-ról, se az 1.5-ről nincs archívuma a Wayback Machine-nek. Ez az x3.hu alá bejegyzett tárhelyen futott. Az 1.0-át Graf-X hozta létre, kezdetleges webes tudás birtokában. Az ő magánakciójának indult, ő volt egyedül, és ha jól tévedek, BattleChasers-t, Uncanny X-Ment és Dreamwave Transformers Gen1 vol1-t honosított oda. Az oldal pusztán html-ből állt, Microsoft Wordben összetákolva(!!!).
Nekem Graf-X gimis ismerősöm és haverom volt, így felajánlottam, hogy segítek az oldal webes részének összeállításában. Ez lett az 1.5, notepadben írt html-lel és egy kúl JavaScriptes legördülő menüsorral. A verziószám-váltáshoz dizájnváltás is társult.
Az 1.0-át elnyelte az örök enyészet, ami nem is baj. Az 1.5 megvan egy zip fájlban a vinyómon, örök emlékül.
A 2.0 (egész pontosan ..:: ComiX Art 2.0 ::..) a k.net aloldala volt, a Wayback Machine-on itt elérhető, sajna képek nélkül:
Wayback Machine presents comixart.kepregeny.net. Még mindig nyers html, újbóli dizájnváltás, az első plusz tagok (Ubaga, elwood, Dr. Grrr), és ekkoriban sajátította el Graf a Flash alapjait, az oldalt animjait mind ő készítette. Ennek az oldalnak a dizájnja és kezelése baromira nem tetszett, de Graf volt a főnök, az ő akarata érvényesült. A kínálatunk TF G.I.Joe-val és Warlands-zel bővült, illetve felkerül néhány koncept Graf soha el nem készült képregényéből (akkor még jobban érdekelte a rajzolás, mint a betonlemezek vasalása). Ez az oldal is megvan zip-ben, a fórumunkat, mivel az a k.net fórumának része volt, azóta valszeg törölte TloF vagy mano, arról nincs archívum.
A Standalone volt az utolsó a ComiX Art weboldalak sorában, nevét onnan kapta, hogy saját, különbejáratú felsőszintű domain-név alól üzemelt. Wayback Machine:
Wayback Machine presents www.comixart.hu. CMS rendszerű volt, kezdetben PHPNuke-ban gondolkodtunk, de nagyon gyorsan elvetettem, miután a localhostra, AppServ alá telepített tesztpéldányt nem egész 8 perc alatt sikerült feltörnöm. TloF javaslatára az e107-et használtuk, több-kevesebb megelégedéssel. Az SPGM-et alá nem tudtam bekódolni, csak behackelni (amúgy sem tudok PHP-ban kódolni). Az e107 0.6-ról 0.7-re történő váltásakor a Latin2-es adatbázis-kódolást felváltotta a Unicode-os, amivel az őrületbe kergetett (állítólag phpMyAdmin alól az adatbázis átkódolása csak egy kattintás, amire én nem jöttem rá, ez mutatja azt is, hogy a MySQL-hoz sem értek). Ekkor volt egy időszakom, hogy az e107-et még az ellenségeimnek se! Nem is kicsit kezdtem el röhögni, mikor a k.net előző, általam csak "fos-sárgának" keresztelt változata alatt felfedeztem az e107-et.
A Standalone korszakban "sok" képregényünk volt, a honosító gárdánk "óriásira" duzzadt, majd le is apadt (az idézőjelek azért vannak, mert nem HZs-s méretekben kell gondolkodni). Természetesen a válságot alapító atyánk, Graf-X kilépése vezette fel, akárcsak a Zsákon. A difi az, hogy mi ezen nem tudtuk túltenni magunkat. Végül kettesben maradtunk elwooddal, és úgy döntöttünk, hogy nem éri meg ezzel foglalkozni: frissítések terén sem álltunk olyan jól, mint a fénykorban, és új tagokat sem tudtunk toborozni (ki akarna egy döglődő kis oldalhoz honosítani, amikor olyan szép nagy oldalakhoz is lehet, mint a Zsák?). A HZs-val való barátságunk a börzék utáni közös iddogálások és biliárdozások idejére nyúlik vissza (csak egy emlék: DragonBall poszter ), ezért döntöttünk úgy elwood kollégával, hogy ha a Zsákosok befogadnak, akkor beolvadunk. Azóta itt rontjuk a levegőt. Mondjuk elwood dolgozik is, én néhány éve lektoráltam és korrektúráztam, azóta azzal is felhagytam, itt végzett munkám tényleg csak a léhűtésre korlátozódik.
A Standalone változat is szépen be van csomagolva, el van téve jobb időkre frontendestül-adatbázisostul.
Asszem kicsit hosszabban válaszoltam, mint azt elvártad volna. Dehát megrohamoztak az emlékek. Lehet, hogy egyszer majd bővebben is megírom a memoárjaimat...