HálóZsák fórumok > OFF topik
Csevej-csenöl
Amondin:
--- Idézetet írta: Wearwolfff - 2010. Március 06., 21:30:54 ---Azt se felejtsük el, hogy az "Évekbe telt, mire megtanultam (azt, hogy) mikor kell vesszőt kirakni, erre meg kiderül, hogy nem (is) mindig kell bizonyos kötőszavak előtt." közé is be lehetne suvasztani még egy hogy-ot, és egy is-t is. Nincs igazam?
--- Idézet vége ---
Az elsővel kapcsolatban igazad van. Tényleg be kellett volna raknom oda egy hogy-ot. Itt jön elő a három nagy hibám egyike, figyelmetlen vagyok.
A másodikkal azonban nem értek eggyet. Ha beraktam volna oda egy is-t, akkor megváltozott volna a jelentése, legalábbis szerintem.
talgaby:
--- Idézet ---Engem meg az tud zavarni piszkosul, hogy néhány mai fordító kispórolja az összes lehet után a hogy-ot a mondatból.
--- Idézet vége ---
Nálam fordítva: nem szeretem, ha egynél több van benne. Emiatt én, igen, direkt vadászni szoktam rájuk a szövegek végleges leadása előtt, hogy ahol lehet, kiirtsam őket. A magyar nagyon nem tolerálja a szóismétlést, piszok rosszul hangzik a fülnek, és ez a kötőszó a szememben nem jelent kivételt. Sőt, valamiért a beszédemben is az "az előtt a valami előtt" típusúak helyett is (igaz, helytelenül) az "az a valami előtt" változatot mondom.
zozi56:
--- Idézetet írta: Wearwolfff - 2010. Március 06., 21:30:54 ---Azt se felejtsük el, hogy az "Évekbe telt, mire megtanultam (azt, hogy) mikor kell vesszőt kirakni, erre meg kiderül, hogy nem (is) mindig kell bizonyos kötőszavak előtt." közé is be lehetne suvasztani még egy hogy-ot, és egy is-t is. Nincs igazam?
--- Idézet vége ---
Be lehetne. De így is helyes (ha van vessző a megtanultam és a mikor között).
Wearwolfff:
Azt se felejtsük el, hogy az "Évekbe telt, mire megtanultam (azt, hogy) mikor kell vesszőt kirakni, erre meg kiderül, hogy nem (is) mindig kell bizonyos kötőszavak előtt." közé is be lehetne suvasztani még egy hogy-ot, és egy is-t is. Nincs igazam?
btw
Engem meg az tud zavarni piszkosul, hogy néhány mai fordító kispórolja az összes lehet után a hogy-ot a mondatból. Itt persze általánosságban mondom, mert ez érvényes néhány honosításra, de filmfeliratra is, és néhány mai weboldalra és blogra.
De persze lehet, így kéne csinálni. Én annyira nem értek hozzá, pedig lehet, így szebben hangzik. Viszont az is lehet, már álmos vagyok ehhez.
zozi56:
Ez nem zavaró hiba, nem azért írtam. Csak érdekességképp említettem.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése