Persze az Autobotoknál is vannak hősök, de ekkora túltengés nem nagyon.
Ha belegondolsz az első ugye Optimus. Optimus Földbe csapódik, akkor volt utána pár parancsnok. Ultra Magnus, Maximus, Xarron. De nekem a storyból az jön le, hogy ők mind egy-egy álcavezér ellen szervezték az autóbotokat. Maximus Skorponok ellen, Xarron Menydörgés ellen, a Straxus elleni ellenállást nekem az jön le, hogy Észlelő vezette, Ultra Magnus ekkor itt is ilyen legnagyobb hős címen futott.
Optimus és Megatron visszatér de az autobotok sokáig nem tudták, hogy a fővezér feltámadt. Megatronról tudtak az álcák, de senki nem mondta azt, hogy főni cseréljünk helyet te beülsz az én kastélyomba Kibertronon én meg vezetem a Földi hadműveleteket. Közben Össztűz kinyírja Straxust Kibertronon és az ő osztaga is a Földön reked. Optimus meghal, szinte egyből váltja Mogorva. Megatron meghal, váltja Sokkoló. De ekkor már Féregnek elég komoly hatalmi befolyása van, mint üzemanyag ellátó tiszt. Sokkolót is egy csomószor becsicskította, sőt Sokkoló is többször tőle kért segítséget. Nekem az jön le, hogy ő tölthette be a hatalmi űrt Straxus halála után. (Már csak azért is, mert először a földi álcák Straxussal voltak kapcsolatban, utána Féreggel.
Maximus és Skorponok megjárják, a Nebulost és a Földre mennek, Maximus és Sokkoló harcában, látszólag meghal Sokkoló amit Féreg végignéz és átveszi a főparancsnokságot.
Össztűz és Mogorva összecsapnak a vezetői címért, mert Mogorva bunkó, de kettőjük harcát végül Optimus feltámadása megszakítja, megint ő a vezér. Ekkor már a többi autobotparancsnok feltétel nélkül Optimus mögött áll. Férget megöli Skorponok, Skorponok a vezér, amire egyébként Mennydörgés tojik, mert már a Matrixot kergeti. Éjvadász megöli Mennydörgést. Xarront megöli Unikron, Optimus és Skorpi feláldozzák magukat Unikron ellen, a vezér megint Mogorva, a másik Oldalon szervezkedik Husáng, Maximus pihenőn van a bárkán. Optimus visszatér, megint ő a vezér, Husáng lelép. A második generációban tulajdonképp csak a feltámadt Megatron öli meg Husángot. A regenben meg már nincsenek egybe forrt álca erők max. Husángé, mindenki külön szervezkedik. Ott az egyetlen váltás, hogy Rodimus jön Optimus helyére.
Tulajdonképp minden új álca vezérnek volt egy ellenpontja az autobotk közt és az álcák egymási is nyírták.
(Ez kicsit olyan mintha lehadartam volna a Csillagkapu első 8 évadának szinapszisát

mindig volt egy goa’uldabb goa’uld.